Pagina de istorie: Africa de Sud – cum a rupt lanțurile apartheidului

Germania nazistă era forțată, în 1945, să capituleze în fața Națiunilor Unite. Ura de rasă promovată de ideologia nazistă primea o lovitură însemnată. Printre soldații Națiunilor Unite care luptau împotriva rasismului nazist se numărau și cei care reprezentau Africa de Sud, scrie RFI în Pagina de istorie.

Dar soldații sud-africani, care au sângerat pe frontul european, s-au întors într-o țară care punea în scenă un experiment ce contrazicea integral idealurile de libertate, egalitate și fericire pentru care ridicaseră armele.

Africa de Sud și-a cristalizat identitatea în cursul luptelor dintre coloniștii buri, de origine olandeză, și britanici. Victimele colaterale ale acestei înfruntări au fost autohtonii negri. Treptat, burii și britanicii s-au aliat pentru a menține controlul asupra populației de culoare, majoritară în dominionul Africii de Sud.

Au creat un sistem juridic care discrima negrii: apartheid

Autohtonii africani erau discriminați în mod sistematic, însă nu exista un sistem juridic care să legifereze această practică. În 1948, lucrurile s-au schimbat. Partidul Naționalist, aliat cu Partidul Afrikaans, a câștigat alegerile. Sub influența unor pastori protestanți radicali, noua coaliție majoritară a decis că fiecare individ trebuie să aibă drepturile cuvenite rasei sale. Însă, în realitate, noua legislație nu era despre drepturi, ci despre abolirea lor pentru majoritatea sud-africanilor.

Sistemul juridic creat de albii protestanți rasiști din Africa de Sud a primit numele de apartheid, adică ”separare” în limba afrikaans, dialectul olandez vorbit în dominionul britanic. Aceștia au creat state independente, a căror menire era aceea de a oferi cetățenie negrilor. Apoi, rasiștii i-au deposedat de cetățenia sud-africană pe autohtoni.

Discriminarea lor era fundamentată juridic pe o aberație: aceea că autohtonii negri ar fi doar persoane cu altă cetățenie, aflate în tranzit în Africa de Sud, ori persoane care ar fi intrat fără viză în țară.

Potrivit unei legi promulgate în 1950, au fost create districte care erau rezervate albilor. De asemenea, au fost create zone separate pentru albi pe plaje, în spitale, în școli, precum și în autobuze. Negrii trebuiau să poarte documente de identitate în permanență asupra lor. În anumite orașe nu aveau voie să intre fără un permis special. Cu toate acestea, negrii reprezentau 80 la sută din populația Africii de Sud.

Citește despre rolul lui Nelson Mandela în emanciparea negrilor din Africa de Sud pe RFI.ro.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment